5 Gangguan Kesihatan Biasa Terjadi Dalam Bulan Puasa & Cara Merawatnya - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Gangguan Kesihatan Biasa Terjadi Dalam Bulan Puasa & Cara Merawatnya


Untuk mempersiapkan diri untuk mengalu-alukan bulan Ramadan, nampaknya perlu anda mengetahui beberapa masalah kesihatan yang biasa terjadi pada bulan puasa.

1. Asid perut

Salah satu penyakit biasa yang berlaku ketika berpuasa ialah kenaikan asid perut kerana perut kosong sepanjang hari. Gangguan ini akan hilang dengan sendirinya bersama dengan masa yang akan disesuaikan oleh badan.

Salah satu pencetus refluks asid adalah apabila anda tidur 30 minit selepas makan. Jika anda benar-benar ingin tidur selepas subuh, tunggu sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan supaya asid perut tidak naik.

2. Sakit kepala

Sakit kepala boleh disebabkan oleh banyak perkara. Salah satunya adalah tekanan darah rendah dan kekurangan bekalan gula dari makanan. Sakit kepala juga boleh disebabkan oleh kerana mengantuk akibat corak tidur sedikit berubah dan rutin kerja yang memerlukan banyak tenaga dan minda.

Untuk mengurangkan sakit kepala, biasakan tidur sekurang-kurangnya 7 jam, elakkan minum kopi, dan banyakkan makan makanan yang kaya nutrien.

5. Dehidrasi

Ia tidak boleh dinafikan cecair badan semasa puasa akan dikurangkan secara drastik. Kekurangan cecair akan menyebabkan bibir dan kulit kering menjadi dehidrasi. Untuk mengelakkan dehidrasi, elakkan minuman manis pada waktu subuh dan kurangkan aktiviti fizikal di luar rumah.

6. Sakit tekak

Makanan berminyak seperti makanan goreng sering merupakan menu puasa yang paling disukai. Tetapi perhatikan gejala sakit tekak dan batuk yang pasti akan mengganggu aktiviti ibadat anda.

Sebabnya, terlalu kerap makan bergoreng akan merangsang tekak menjadi sensitif. Makan makanan goreng dan diimbangi dengan pemgambilan air yang banyak serta buah-buahan segar ya!

7. Sembelit

Sembelit atau sukar buang air besar berlaku kerana kekurangan cecair dan serat yang mengganggu sistem penghadaman badan. Banyakkan makanan kaya serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan seperti betik.

Elakkan juga makan terlalu banyak makan makanan yang mengandungi banyak lemak seperti makanan bergoreng.

Sumber: Aliff Channel

No comments

Powered by Blogger.