5 Sebab Jerawat Kerap Muncul Tempat Yang Sama - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Sebab Jerawat Kerap Muncul Tempat Yang Sama


Memetik dari Reader’s Digest, 23/4/2018, doktor kosmetik dan pengarah perubatan di Ottawa Skin Clinic, Amerika Syarikat, Alain Michon, MD, ada beberapa perkara yang menyebabkan mengapa jerawat muncul di tempat yang sama. 

1. Kosmetik yang salah

“Kosmetik komedogenik (pencetus bintik hitam) menyebabkan liang-liang tersumbat dan menyebabkan jerawat keluar dari bintik hitam,” kata dr. Michon. Menurut beliau, jika ada kawasan kulit tertentu yang pecah secara berterusan, periksa apakah kosmetik yang menyebabkannya berlaku. Sebaik-baiknya, semua produk kosmetik harus tiada komedogenik.

2. Produk rambut

Jika jerawat berterusan di dahi, penjagaan rambut mungkin menjadi punca. Produk seperti semburan atau minyak rambut boleh dipersalahkan untuk ini. “Produk seperti ini tidak dioptimumkan untuk penjagaan kulit, bahan-bahan boleh menyebabkan jerawat,” kata Michon.

3. Kosmetik berlebihan

Jerawat boleh dicetuskan oleh haba yang berlebihan, tekanan, atau geseran pada kulit. Jerawat berhampiran mata sebagai contohnya. Ia boleh timbul kerana penggunaan berlebihan eye shadow.

4. Menyentuh wajah 

Kadang-kadang kita tidak sedar menyentuh wajah atau menyandarkan dagu dengan tangan. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Clinical Infectious Diseases, tabiat orang menyentuh muka adalah sebanyak 3.6 kali sejam. Tabiat ini memindahkan bakteria dari tangan ke muka dan menyebabkan jerawat.

5. Memecah jerawat

Memecah jerawat kadang-kadang menyeronokkan, tetapi ia hanya bersifat sementara.

“Walaupun memecahkan jerawat dilihat sebagai penyelesaian yang cepat, berbuat demikian boleh mendedahkan liang-liang kulit dengan bakteria,” kata Michon.

Ini mewujudkan kitaran yang menyebabkan jerawat berlaku di kawasan yang sama. Atas sebab ini, disyorkan cara dermatologi yang diluluskan untuk menghilangkan jerawat.

6. Hormon

Kadang-kadang penyebab jerawat muncul di tempat yang sama bukanlah dari luar tubuh, tetapi hormon atau faktor internal dari dalam tubuh. Salah satu amalan untuk mendiagnosis masalah kesihatan dilihat dari wajah atau “pemetaan wajah” berasal dari China kuno, yang ketika ini telah banyak mengalami perubahan. Walaubagaimanapun, amalannya adalah tetap sama. Anda boleh mencari masalah kesihatan yang berpotensi hanya dari kedudukan jerawat.

No comments

Powered by Blogger.