6 Perkara Ini Jangan Buat Lepas Makan, Undang Kesan Buruk - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

6 Perkara Ini Jangan Buat Lepas Makan, Undang Kesan Buruk


Selepas sahaja makan, mungkin ada sesetengah daripada anda yang terus baring lalu terlelap, ada juga yang terus merokok. Tahukah anda terdapat 6 aktiviti yang bahaya anda lakukan selepas makan dan jauhinya.

1. Merokok sebaik sahaja selepas makan

Pakar membuktikan bahawa merokok selepas makan adalah sama seperti merokok 10 batang rokok. Oleh itu, kemungkinan menghadapi kanser adalah tinggi.

2. Tidak makan buah-buahan serta merta

Mungkin ada yang terkejut bila kami senaraikan ini, bukan bermakna tidak boleh makan buah tetapi adalah lebih baik jika mengambil buah-buahan dalam jarak masa 1 ke 2 jam selepas makan. Hal ini bagi mengelakkan perut akan mengembung dengan mudah.

3. Minum teh

Lebih baik jika anda amalkan sahaja air kosong. Teh mengandungi aisd yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan akan menjadi keras dan sukar untuk dihadam. Tetapi setiap orang lain caranya.

4. Jangan terus mandi

Baiklah, mandi tidak salah tetapi mandi sebaik sahaja selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki dan badan. Ia akan menyebabkan proses penghadaman menjadi lemah.

5. Jangan berjalan selepas makan

Kenapa? Berjalan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak dapat menyerap nutrisi dari pengambilan makanan kita.

6. Jangan tidur dengan segera

Selepas sahaja sahur, mesti ada yang baring dan terus terlelap lena. Tahukah anda ianya sangat tidak baik kerana pengambilan makanan kita tidak akan dapat mencerna dengan betul. Ia akan membawa kepada gastrik dan jangkitan di dalam usus kita.

Sumber: Wanista

No comments

Powered by Blogger.