Cara Buat Stok Sambal Kelantan Buat Untuk Sebulan Berpuasa - Abang Terlajak Laris


Cara Buat Stok Sambal Kelantan Buat Untuk Sebulan Berpuasa


Sesuai di buat masa kenduri, buat sekali banyak boleh tahan sampai sebulan kalau disimpan dalam peti sejuk. Lagi lama simpan lagi sedap, jika sambal ini dibuat awal-awal dan banyak baru rasa sedap makan kerana bila ia terperam dengan asam, garam, dan gula baru dia mesra rasanya.

BAHAN-BAHAN:

Cili merah
Cili api
Limau kasturi(blender dgn kulit)
Bawang besar bakar
Bawang putih bakar
Cuka
Manisan kampung
Gula
Garam

CARA-CARA:

Kisar semua bahan sehingga hancur.
Sambal kelantan tak guna belacan.
Kisar kering.
Siap. Simpan dalam botol dan masukkan dalam peti sejuk bagi kekal tahan lama.
NOTA: jangan letak air masa blender.

Kongsi resipi: Rohaya Rose

No comments

Powered by Blogger.