Jangan Ikut Nafsu Beli Makanan Di Bazar Ramadan, 4 Tip Ini Boleh Bantu Anda - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Jangan Ikut Nafsu Beli Makanan Di Bazar Ramadan, 4 Tip Ini Boleh Bantu Anda


4 Langkah yang boleh anda dilakukan bagi mengelakkan pembaziran di bulan Ramadan:

1. Beli Lauk Sahaja

Mungkin bagi mereka yang sibuk bekerja dan tidak sempat untuk memasak juadah berbuka, beli makanan di bazar Ramadan adalah salah satu jalan penyelesaian. Jika anda ingin berjimat, cukup sekadar beli satu jelis lauk tanpa nasi. Hal ini kerana, nasi putih boleh dimasak di rumah dan tidak memakan masa yang lama. Cara ini juga pasti dapat menjimatkan wang anda.

2. Jangan Beli Air

Jika berkunjung ke bazar Ramadan, antara gerai yang sering menarik perhatian kita adalah gerai yang menjual pelbagai jenis air. Kita akan lebih mudah terpengaruh untuk membeli air kerana dahaga. Jika anda ingin berjimat, bancuhlah air di rumah kerana dengan cara ini, dapat mengurangkan kos perbelanjaan.

3. Satu Jenis Kuih Sehari

Memang menjadi tradisi di sepanjang bulan Ramadan akan terdapat pelbagai jenis kuih muih yang enak dijual. Bagi anda yang ingin berjimat tetapi ingin merasa kesemua jenis kuih tersebut, anda disarankan untuk membeli satu jenis kuih sehari. Dengan cara menukar jenis kuih ini, pembaziran dapat dielakkan dan anda juga boleh merasa pelbagai jenis kuih di sepanjang bulan Ramadan ini.

4. Kirim Pada Rakan

Bagi anda yang sukar untuk mengawal perbelanjaan ketika berkunjung ke bazar, kirim sahaja kepada rakan makanan yang ingin dibeli dengan bajet tertentu. Contohnya anda hanya berikan RM10 kepada rakan anda, pasti dia akan membeli makanan yang tidak melebihi RM10 dan dengan cara itu, wang anda dapat dijimatkan. 

Disunting daripada Gempak

No comments

Powered by Blogger.