Kahwinlah Diusi Muda! Banyak Kelebihan - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Kahwinlah Diusi Muda! Banyak Kelebihan


 Ini 6 kelebihan pasangan yang berkahwin di usia yang masih muda!

1. Mematangkan hubungan

Ia memberikan anda tanggungjawab baru dan anda akan seboleh-bolehnya cuba untuk memenuhi komitmen baru anda. Menjadi lebih bertanggungjawab dan komitmen merupakan di antara faktor seseorang itu cepat matang.

2. Tidak membuang masa

Tanya diri anda, dalam setahun, berapa ramai jumlah bekas kekasih yang anda ada? Ataupun berapa lama anda sudah bersama dengan kekasih sehingga kini? Berapa kerap dalam seminggu anda keluar tanpa arah tuju bersama dengan rakan anda yang masih bujang? Bayangkan sekiranya anda sudah berkahwin, pasti kehidupan anda jauh lebih teratur dan mungkin anda sudah mempunyai anak yang menjadikan perjalanan hidup anda lebih bermakna.

3. Faktor kesuburan

Sekiranya anda berkahwin selepas umur 30 an, tahap kesuburan anda, tidak kira lelaki atau wanita, anda mungkin akan mengalami kemerosotan. Bagi wanita, risiko untuk melahirkan anak setelah usianya meningkat menjadi semakin tinggi. Menurut kajian, faktor umur seseorang ibu turut mempengaruhi tahap kebijaksanaan dan kesempurnaan seseorang anak.

4. Boleh bersara awal

Tidakkah anda terfikir sekiranya anda berkahwin pada awal umur 20-an dan sudah mula menimang cahaya mata, ketika anda berusia 40-an, anak anda sudah mula bekerja. Anda sudah boleh bersara awal. Hidup lebih bermakna pabila anda sempat menyaksikan anak anda berumah tangga dan menimang cucu atau mungkin cicit. Anda dan anak anda juga kelihatan seperti adik beradik! Bukankah itu sesuatu yang baik?

5. Lebih stabil

Dengan kehadiran orang baru di dalam diri anda, pasti anda akan bekerja lebih keras untuk memastikan kehidupan anda sekeluarga menjadi jauh lebih baik daripada sebelumnya.

6. Elak maksiat

Zaman sekarang ini cukup terkenal dengan trend “couple” buat golongan anak muda. Pergaulan bebas membuatkan hubungan cinta boleh membawa kepada perbuatan maksiat dan dilarang oleh agama. Perkara ini boleh dielak sekiranya anda berkahwin di usia muda. Selain itu, banyak perkara boleh dibuat bersama dan boleh mengenali pasangan dengan lebih mendalam lagi.

Sumber: Pesona Pengantin

No comments

Powered by Blogger.