5 Jenis Ekzema Yang Biasa Dialami, Semak Segera! - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Jenis Ekzema Yang Biasa Dialami, Semak Segera!


1. ATOPIC DERMATITIS (AD)

Eczema jenis AD sering terjadi pada kita terutama pada kanak-kanak yang berusia atas 6 bulan. Keadaan eczema jenis ini sangat kronik dan meradang. Dan sebahagian darinya berada dalam 2 keadaan alahan lain iaitu asma dan demam hay. Demam hay ini bermaksud rhinitis atau alergik. Eczema AD ini boleh bertambah baik dan boleh menjadi lebih teruk bergantung kepada kulit seseorang.

Simptom berlakunya eczema AD ini:

Kulit kering
Kulit menjadi bersisik merah
Kegatalan yang merekah ditelinga, pipi, lengan
Boleh menjadi luka, basah atau berair

2. CONTACT DERMATITIS

Eczema jenis Contact ini terjadi apabila kulit bersentuhan atau merengsa hingga menjadi merah dan gatal. Bahan yang boleh menyebabkan eczema jenis ini seperti bahan pelarut, detergen, asap rokok, cat, peluntur, makanan berasid, bahan untuk alkohol. 

Simptom berlakunya eczema contact ini :

Kulit menjadi merah dan ruam
Kulit terasa terbakar dan bengkak
Mungkin akan melepuh

3. DYSHIDROTIK DERMITITIS

Tekanan, alahan, tangan/kaki yang lembap, pembedahan pada nikel, garam kronium ini menghasilkan lepuhan kecil, kegatalan ditepi-tepi jari dan kaki. Gejalanya dapat dilihat seperti lepuhan kecil berisi air, kegatalan, merah, kupas, bersisik dan juga berasa sakit. Dan biasanya kaum wanita lebih mendapat daripada kaum lelaki.

4. NEURODERMITITIS

Sama seperti eczema AD. Tetapi dikenali dengan Lichen Simplex Chronicus. Lebih cenderung untuk mendapatkan tompok yang tebal, kulit bersisik disebabkan lebih banyak menggosok. Gejalanya boleh dilihat kulit menjadi tebal, tisu bersisik pada leher, warna kulit yang berubah.

5. NUMMULAR DERMITITIS

Kebiasaannya eczema Nummular ini terjadi pada peringkat usia. Ianya berbeza dari biasa iaitu boleh terjadi sukar untuk dirawat. Berbentuk bulat seperti duit syiling pada kulit dan ianya amat gatal. Punca Nummular ini dari gigitan serangga, reaksi terhadap radang kulit, kulit kering atau basah. Dan gejalany adapat dilihat seperti bulatan duit syiling, berasa gatal, kulit kering, kulit bersisik.

6. SEBORRHEIC DERMITITIS

Muncul pada kelenjar yang menghasilkan minyak, terutama bagi dewasa. Antara kawasan yang sering terjadi di bahagian bekalang badan , hidung, kulit kepala. Penyebabnya masih lagi tidak diketahui dan ianya bukan berpunca dari alergik. 

7. STASIS DERMATITIS

Eczema ini berlaku pada aliran darah diurat dan pressure develops. Tekanan yang kuat boleh menyebabkan cecair keluar dari urat dan ke dalam kulit. Gejala ini boleh menyebabkan kaki bengkak pada kulit kaki, merah, kegatalan dan sakit.No comments

Powered by Blogger.