8 Tips Untuk Masa Bersama Keluarga Yang Lebih Baik - Abang Terlajak Laris


8 Tips Untuk Masa Bersama Keluarga Yang Lebih Baik


Berikut ialah 8 petua untuk masa bersama keluarga yang lebih baik:

1. Sembahyang bersama

Sembahyang berjemaah bersama-sama pasangan serta anak-anak dan gunakan waktu ini untuk sama-sama mendoakan kesejahteraan keluarga.


2. Makan bersama dan berkomunikasi dengan satu sama lain

Berkongsi makan malam bersama memberikan peluang untuk bercakap tentang kehidupan masing-masing. Inilah masanya untuk ibu bapa mendengar, serta memberikan nasihat dan dorongan. Ia juga membuatkan rasa diri kita dihargai dan membantu membangun kepercayaan di dalam sesebuah keluarga.

3. Amalkan sering membaca buku kepada anak-anak

Penyelidikan menunjukkan bahawa membaca kepada anak-anak anda akan memupuk minat untuk pengetahuan dan merangsang perkembangan bahasa. Ia juga meningkatkan perhatian mereka dan membantu mereka menjadi lebih ingin tahu.

4. Bantu dalam menyiapkan kerja sekolah

Luangkan masa yang berkualiti dengan anak-anak dan menyalakan api pembelajaran dengan membantu anak-anak dengan kerja sekolah mereka. Keinginan ibu bapa untuk membantu akan menyebabkan kanak-kanak menjadi lebih berminat di sekolah.

5. Mulakan hobi atau projek

Pilih aktiviti yang menyeronokkan dan menjadi minat anak anda. Aktiviti seperti memasak, kraf, memancing atau berbasikal adalah hobi yang hebat yang menjadikan masa bersama keluarga menjadi menarik.

6. Bermain permainan

Teknologi baru telah membuat permainan video lebih lazim. Main dengan mereka, tetapi juga mencetuskan minat dalam pertandingan berorientasikan keluarga seperti permainan papan atau permainan kad. Ini akan memberi anda masa tambahan untuk berkomunikasi dan memupuk hubungan kekeluargaan yang lebih erat.

7. Merancang berkelah bersama keluarga

Kadang-kadang keluar dari rumah adalah penting. Luangkan waktu untuk beriadah bersama atau menunggang basikal. Beriadah di hutan juga akan membantu anda berinteraksi. Juga, lawatan ke zoo atau muzium boleh mencetuskan semangat anak-anak.

8. Menggalakkan aktiviti sukan

Sukan bukan sahaja menyihatkan badan, tetapi juga membina watak dan keazaman. Sama ada seorang ayah yang bermain besbol untuk seorang anak lelaki atau ibu dan anak perempuan berjalan kaki, mencari masa untuk acara sukan adalah penting untuk perkembangan emosi dan fizikal anak. Ini adalah peluang yang baik untuk keluarga berinteraksi.

No comments

Powered by Blogger.