Ibu Bapa Kena Buat 7 Perkara Ini Supaya Anak Anak Tak Rasa Tersisih - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Ibu Bapa Kena Buat 7 Perkara Ini Supaya Anak Anak Tak Rasa Tersisih


Berikut ialah 8 petua untuk masa bersama keluarga yang lebih baik:

1. Sembahyang bersama

Sembahyang berjemaah bersama-sama pasangan serta anak-anak dan gunakan waktu ini untuk sama-sama mendoakan kesejahteraan keluarga.

2. Makan bersama dan berkomunikasi dengan satu sama lain

Berkongsi makan malam bersama memberikan peluang untuk bercakap tentang kehidupan masing-masing. Inilah masanya untuk ibu bapa mendengar, serta memberikan nasihat dan dorongan. 

3. Amalkan sering membaca buku kepada anak-anak

Penyelidikan menunjukkan bahawa membaca kepada anak-anak anda akan memupuk minat untuk pengetahuan dan merangsang perkembangan bahasa. Ia juga meningkatkan perhatian mereka dan membantu mereka menjadi lebih ingin tahu.

4. Bantu dalam menyiapkan kerja sekolah

Luangkan masa yang berkualiti dengan anak-anak dan menyalakan api pembelajaran dengan membantu anak-anak dengan kerja sekolah mereka. Keinginan ibu bapa untuk membantu akan menyebabkan kanak-kanak menjadi lebih berminat di sekolah.

5. Mulakan hobi atau projek

Pilih aktiviti yang menyeronokkan dan menjadi minat anak anda. Aktiviti seperti memasak, kraf, memancing atau berbasikal adalah hobi yang hebat yang menjadikan masa bersama keluarga menjadi menarik.

6. Merancang berkelah bersama keluarga

Luangkan waktu untuk beriadah bersama atau menunggang basikal. Beriadah di hutan juga akan membantu anda berinteraksi. Juga, lawatan ke zoo atau muzium boleh mencetuskan semangat anak-anak.

7. Menggalakkan aktiviti sukan

Sukan bukan sahaja menyihatkan badan, tetapi juga membina watak dan keazaman. 

Sumber: Aspirasi Keluarga

No comments

Powered by Blogger.