Coklat Boleh Kurangkan Risiko Diabetes Dan Penyakit Jantung.. Betul Ke? - Abang Terlajak Laris


Coklat Boleh Kurangkan Risiko Diabetes Dan Penyakit Jantung.. Betul Ke?Coklat selalu dianggap sebagai ancaman dan hanya boleh dinikmati untuk sesuatu masa sahaja kerana dianggap mempunyai kandungan gula yang tinggi dan kemanisan coklat itu sendiri. Memandangkan kandungan lemak dan gula yang tinggi, ini tidak mengejutkan jika boleh membawa kepada masalah kesihatan, seperti kerosakan gigi dan obesiti. 

Walau bagaimanapun, kajian mencadangkan penggunaan coklat secara sederhana boleh membantu menjaga kesihatan yang ketara, terutamanya coklat gelap (dark chocolate). 

Coklat gelap mempunyai kandungan koko tertinggi, yang bermaksud ia mempunyai paras tertinggi antioksidan - khususnya, flavonoid - yang merupakan molekul yang boleh menghalang beberapa bentuk kerosakan sel. 

Walau bagaimanapun, Prof Stranges menyatakan bahawa penting untuk membezakan perbezaan antara coklat yang mengandungi koko semula jadi dan coklat yang diproses yang mana adalah lebih tinggi dalam kalori. 

“Oleh itu, aktiviti fizikal, pemakanan dan faktor gaya hidup yang lain mestilah seimbang untuk mengelakkan kenaikan berat badan dari masa ke masa," tambahnya.


No comments

Powered by Blogger.