Patutla Budak2 Suka Makan Blackcurrent Ni.... - Abang Terlajak Laris


banner-cikgu-01

Patutla Budak2 Suka Makan Blackcurrent Ni....


KEBAIKAN BUAH BLACKCURRENT YANG SANGAT LAZAT !!

(1) MENJAGA SISTEM KARDIOVASKULAR KESIHATAN 
Makan blackcurrant secara teratur dan sederhana sangat bermanfaat untuk hati kita kerana ia membantu mengekalkan jantung kita yang sihat dan mengurangkan risiko pelbagai masalah kardiovaskular seperti serangan jantung, strok, degupan jantung yang tidak teratur dan lain-lain. 

Di samping itu, blackcurrant juga merupakan sumber antioksidan yang kaya dan menghalang dinding dalaman arteri kita daripada kerosakan oksidatif dan juga mengurangkan pembentukan bahan toksik pada dinding dalaman salur darah. Ini membantu dalam aliran darah yang lebih lancar melalui sistem kardiovaskular dan dengan itu menjadikan ia sihat. 

(2) MEMBANTU DALAM PENGENDALIAN TEKANAN DARAH TINGGI 
Blackcurrant sangat berfaedah untuk individu yang mempunyai tekanan darah tinggi. Penggunaan yang berkala dan sederhana sangat bermanfaat untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi atau hipertensi kerana terdapat kalium di dalamnya. 

Potassium adalah vasodilator semulajadi yang melegakan saluran darah kita dan memastikan aliran darah yang lancar dan seterusnya membantu mengawal tekanan darah. 

Blackcurrant juga membantu dalam mengurangkan risiko serangan jantung dan / atau strok. Seperti GLA yang ada di dalam blackcurrant memperlahankan platelet yang terkumpul di dalam saluran darah kita. 

(3) MEMBANTU MELAWAN INFEKSI 
Satu lagi manfaat kesihatan yang penting dalam blackcurrant adalah keupayaan mereka untuk membuat sistem kekebalan tubuh kita lebih kuat dan membina daya tahan terhadap jangkitan. Manfaat ini berikutan dengan adanya vitamin C di dalamnya. 

Vitamin C adalah antioksidan semulajadi yang bertarung dengan radikal bebas badan kita, menstabilkan mereka dan seterusnya menghalang mereka daripada menyebabkan kerosakan oksidatif pada sel-sel badan kita (termasuk sistem imun). 

Dengan menjadikan sistem kekebalan tubuh kita lebih kuat, menjadikan kita kurang terdedah kepada sejuk, demam dan jangkitan. 

(4) MEMBANTU MENGAWAL GULA DALAM DARAH 
Pengambilan blackcurrant secara berkala dan sederhana memberi manfaat kepada individu yang menderita diabetes. 

Ini kerana kulit hitam Blackcurrant mempunyai GI yang rendah (indeks Glycemic) yang bermakna ia melepaskan gula ke dalam aliran darah pada kadar yang perlahan, dan dengan itu membantu mengawal diabetes. 

(5) MENYEDIAKAN RELIEF DARI KONSTIPASI 
Blackcurrant sangat baik untuk perut kita dan memainkan peranan penting dalam memastikan sistem pencernaan kita sihat. Manfaat ini adalah disebabkan oleh kehadiran serat pemakanan di dalamnya. 

Serat pemakanan yang terdapat dalam blackcurrant mengawal pergerakan usus dan memastikan penghapusan sisa yang licin dari tubuh kita, dan dengan itu memberikan kelegaan dari sembelit. 


No comments

Powered by Blogger.