Selalulah Naik Tangga Baik Untuk Kesihatan Jantung & Turun Berat Badan - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Selalulah Naik Tangga Baik Untuk Kesihatan Jantung & Turun Berat Badan


Sekiranya anda tinggal di rumah yang mempunyai tangga, anda boleh menggunakannya sebagai lokasi dan alat senaman terbaik tanpa perlu keluar dari rumah.

Berkongsi langkah demi langkah melakukan senaman di tangga, jurulatih kecergasan bertauliah Nurina Mohamad berkata, senaman di tangga antara jenis senaman alternatif sekiranya tidak mempunyai masa untuk beriadah di luar.

“Senaman jenis ini amat baik untuk dijadikan sebagai senaman rutin dan boleh dilakukan dalam tempoh 15 minit. Ia bagus untuk memperbaiki tahap kesihatan jantung dan pada masa sama mampu membantu anda menurunkan berat badan serta menguatkan anggota otot kaki,” katanya.

Nurina berkata, diingatkan senaman jenis ini tidak boleh dilakukan secara tergesa-gesa dan perlu mengikut kiraan masa yang betul.

“Setiap kali melakukan squad, perlu berhati-hati supaya tidak terjatuh, tidak dinafikan untuk percubaan kali pertama kebiasaannya akan berasa kekok namun dengan latihan konsisten semuanya dapat diatasi.

“Bagi individu yang mempunyai masalah jantung, tekanan darah tinggi atau rendah dinasihatkan supaya melakukan senaman ini secara perlahan-lahan terlebih dulu,” ujarnya.

Tambahnya, dapatkan nasihat jurulatih kecergasan bertauliah untuk mengelak daripada berlaku sebarang kecederaan tidak diingini.

1. NAIK dan turun tangga secara perlahan.


2. DALAM posisi squad, naik tangga secara perlahan-lahan.


3. DALAM posisi sisi, naik tangga menggunakan kedua-dua belah kaki.


4. NAIK tangga menggunakan sebelah kaki seperti menjingkit.


5. NAIK dan turun tangga dalam kelajuan sederhana.


6. MENCANGKUNG dan berdiri sebelum naiki anak tangga satu persatu. Akhiri senaman dengan menaiki dan menuruni tangga mengikut kelajuan yang anda mampu.


Sumber : MyMetro

No comments

Powered by Blogger.