Sihat Bermula Dari Pemakanan.. - Abang Terlajak Laris


Sihat Bermula Dari Pemakanan..Diet yang sihat perlu termasuk kepelbagaian jenis makanan berkhasiat iaitu pengambilan makanan yang mencukupi, termasuk vitamin dan mineral dan juga roti, pasta, daging tanpa lemak, ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran. 

Diet yang sihat boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat dan mengurangkan risiko banyak penyakit kronik yang berkaitan dengan diet, seperti penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2 dan beberapa jenis kanser. 

Secara umum, kita perlu memasukkan pelbagai makanan berkhasiat dan makan: 
• banyak roti dan bijirin (terutamanya wholegrain), buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang (seperti kacang ayam, lentil dan kacang ginjal merah) 
• makanan garam yang rendah, dan gunakan garam dengan berhati-hati 
• sedikit makanan yang mengandungi gula tambahan 
• susu rendah lemak dan produk tenusu lain. 

Ia juga penting untuk minum air yang mencukupi. 

KEGIATAN FIZIKAL DAN PEMAKANAN YANG SIHAT 
Keseimbangan antara senaman dan pengambilan makanan adalah penting, kerana ini membantu mengekalkan kekuatan otot dan berat badan yang sihat. Sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti fizikal intensiti sederhana, seperti berjalan kaki, disyorkan setiap hari. 

RENDAH LEMAK 
Diet dewasa harus rendah lemak, terutama lemak tepu. Lemak tepu, yang merupakan lemak utama dalam produk haiwan, makanan goreng, coklat, kek dan biskut, lebih mudah disimpan sebagai tisu lemak daripada lemak tak tepu. Lemak tepu juga boleh ditukar kepada kolesterol dan menyebabkan paras kolesterol darah meningkat. 

MAKAN DAN MINUMAN KURANG MAKANAN HIGH-KILOJOULE 
Jumlah makanan berkaliber (tinggi kilojoule) yang anda makan mungkin sama pentingnya dengan jumlah lemak dalam diet anda. Untuk mengurangkan kepadatan tenaga diet anda, anda perlu meningkatkan jumlah makanan tumbuhan, seperti roti keseluruhan dan bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda makan. 

SARAPAN YANG SIHAT 
Beberapa idea sarapan yang mudah disediakan dan sihat termasuk: 
• Buah-buahan segar dengan bijirin sarapan dan mengurangkan lemak susu. Roti bakar dengan marjerin nipis (tidak tepu atau tak tepu) 
• Roti bakar dengan keju dan tomato. Susu lemak panas atau sejuk dikurangkan 
• kacang panggang pada roti bakar. jus oren 
• buah atau yoghurt biasa dengan buah.

No comments

Powered by Blogger.