5 Makanan Serat Tinggi Untuk Dimakan Setiap Hari - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Makanan Serat Tinggi Untuk Dimakan Setiap Hari


Untuk membantu memenuhi keperluan serat anda, amalkan makanan yang tinggi serat dalam rejimen harian anda. 

Oats

Bagus untuk sarapan pagi, yang merupakan masa yang ideal untuk mendapatkan serat yang baik. Satu mangkuk muesli atau bubur oat, atau lempeng pisang oat kami akan membuat anda merasa kenyang melalui makanan seterusnya. 

Sayuran berdaun hijau 

Makan sayur-sayuran hijau ini, seperti brokoli, bayam, atau kale, bukan sahaja memberikan anda serat yang baik tetapi juga antioksida yang sihat dan rangsangan nutrien. 

Biji Chia / Chia Seed 

Biji chia sangat berkhasiat yang menawarkan asid lemak omega-3 yang penting serta menjadi sumber serat yang sangat baik. Taburkan mereka ke atas bijirin, salad, sup, atau menambah smoothies untuk memastikan anda menikmati semua yang mereka tawarkan. 

Kacang

Mereka didatangi dengan lemak, serat dan protein yang sihat, serta antioksidan yang menggalakkan kesihatan dan nutrien. Termasuk sebilangan kecil kacang setiap hari akan membantu anda dalam membantu untuk mencapai kesihatan dan kesejahteraan yang baik. 

Buah - buahan

Buah segar bermusim adalah cara yang mudah dan lazat untuk mengekalkan pengambilan serat. Matlamat untuk menghidangkan buah-buahan setiap hari dan nikmati dengan kulit buah di mana anda boleh makan, seperti kulit pada epal atau pir, kerana ia adalah sumber serat yang hebat dan kaya dengan nutrien dan antioksidan.

Sumber: Blackmores

No comments

Powered by Blogger.