5 Cara Tambah Metabolisma Badan Untuk Cepat Kurus - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Cara Tambah Metabolisma Badan Untuk Cepat Kurus


Sistem metabolism badan berfungsi untuk membakar lemak berlebihan dalam badan. Kadang mungkin kita melihat ada orang suka makan banyak tetapi badannya tetap kurus, perkara itu adalah disebabkan metabolisma badan mereka tinggi. 

1. Minum Air Masak Lebih 8 Gelas Sehari 

Minum 8 gelas air atau lebih yang disyorkan oleh pakar pemakanan sebenarnya membantu tubuh anda untuk berfungsi pada tahap yang optimum. 

2. Lakukan Senaman Bina Muscle 

Muscle atau otot bagus untuk membantu membakar lemak jadi meningkatkan otot badan dapat menaikan kadar metabolisma badan anda. 

3. Makan Pedas 

Mungkin ramai yang tidak tahu kandungan capsaicin di dalam cili dapat membakar kalori sehingga 30 minit selepaskan kita memakannya. 

4. Sinar Mentari 

Cahaya mentari baik untuk kesihatan dan metabolisme anda. Kajian menunjukkan bahawa menghabiskan masa yang lama di dalam persekitaran yang tertutup dan gelap mempunyai kesan fisiologi yang sama seperti apabila anda tidur atau menambahkan berat badan. Waktu terbaik untuk berada di luar adalah di antara jam 11 pagi dan 3 petang. Berehatlah sebentar dari tugas-tugas pejabat atau keluarlah dari rumah dan berjalan di luar. Selain daripada mendapatkan sedikit sinar matahari anda juga akan menaikkan kadar jantung anda dan dapat menghirup udara yang segar. 

5. Amalkan Teh Hijau 

Teh hijau mengandungi polifenol yang dapat meningkatkan kadar metabolisme. Anda perlu meminum 4 atau 5 cawan sehari untuk melihat kesannya. Elakkan makan di tengah malam atau selepas 7 malam kerana sistem metabolisma badan memang rendah pada waktu itu.

Sumber : Sinar

No comments

Powered by Blogger.