7 Tanda Biasa Penyakit Kanser Yang Sering Kita Abaikan - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

7 Tanda Biasa Penyakit Kanser Yang Sering Kita Abaikan


1. Sentiasa pening dan sakit kepala 

Ini mungkin jadi salah satu tanda leukemia atau kanser darah. Selain itu, kanser kolon atau kanser perut juga akan menimbulkan gejala pening atau sakit kepala tanpa henti. Pening atau sakit kepala akibat kanser, yang biasanya tidak hilang walau sudah mencuba berbagai cara untuk meredakan sakit kepala pada umumnya. Kadang-kadang rasa pening dan sakit kepala ini diakibatkan oleh kehilangan darah yang tidak terlalu banyak. 

2. Kehilangan berat badan 

Kehilangan berat badan tanpa penyebab jelas hingga 4.5 kilogram atau lebih, Ini mungkin jadi salah satu tanda kanser. Jangan diabaikan ya. 

3. Bengkak tanpa alasan 

Jika terjadi penebalan kulit atau bengkak tanpa alasan yang jelas, mungkin ini adalah salah satu tanda kanser yang harus segera diperiksakan ke doktor. 

4. Sakit terus menerus 

Banyak masalah kesihatan yang juga menyebabkan sakit terus menerus, salah satunya yang paling berbahaya adalah kanser. 

5. Sering demam 

Hampir semua orang yang terkena kanser mengalami demam, terutama jika jenis kansernya menyerang sistem imun tubuh. Walaupun demam lebih sering terjadi di kanser peringkat akhir, namun beberapa jenis kanser justru memberikan tanda demam di peringkat awal. Misalnya kanser darah, seperti leukemia atau lymphoma. 

6. Perubahan pada kulit 

Kanser kulit mungkin salah satu jenis kanser yang cukup sering terjadi. Kanser kulit biasanya sulit dikenali jika masih peringkat awal. Tetapi, jika tiba-tiba muncul bintik-bintik cokelat atau tahi lalat yang berubah warna, ukuran, atau bentuk, maka sebaiknya cepat-cepat ke doktor untuk pemeriksaan selanjutnya. 

Selain kanser kulit, beberapa jenis kanser lainnya juga akan menyebabkan perubahan kulit. Maka berwaspada dengan tanda dan gejala perubahan pada kulit, seperti lebih gelap, kekuningan, kemerahan, gatal, dan atau berdarah. 

7. Sering ke toilet 

Jika sering mengalami konstipasi, cirit-birit, atau perubahan ukuran najis dalam jangka waktu lama, maka sebaiknya segera ke doktor. Ini mungkin jadi tanda awal dari kanser kolon atau kanser usus. Gejala kanser prostat atau saluran air kencing juga akan menimbulkan rasa sakit ketika buang air kecil. Waspada juga jika ada darah di urine.

Sumber : PopMama

No comments

Powered by Blogger.