Aktiviti Yang Sangat Menyeronokkan Yang Perlu Dilakukan Ketika Cuti Sekolah - Abang Terlajak Laris


Aktiviti Yang Sangat Menyeronokkan Yang Perlu Dilakukan Ketika Cuti Sekolah


1. Mengadakan pertandingan MasterChef di rumah. Pastikan masakan itu makanan yang mudah - sesuatu seperti pizza (hanya topping untuk anak kecil). Menggalakkan persaingan tentang siapa yang membuat pizza terbaik - anda boleh menjadi hakim. Dan bonus tambahan - anda tidak perlu memasak untuk makan malam! 😊 


2. Lawati taman-taman rekreasi seperti zoo, taman buaya ataupun taman-taman tema yang lain seperti; bermain air, berekreasi dan sebagainya. 


3. Pergi berenang. Semua kanak-kanak suka berenang. Pergi ke taman tema air ataupun berkelah di air terjun dan pantai. 


4. Menggunakan pengangkutan awam seperti MRT, LRT ataupun Komuter. Anak-anak akan lebih teruja dan gembira apabila menaiki keretapi kerana ini bukan sesuatu yang biasa untuk mereka. 


5. Mainkan persembahan boneka di rumah. Pertunjukan boneka sentiasa menjadi asas permainan imaginasi untuk kanak-kanak dan anda boleh membuat persembahan boneka anda sendiri di rumah juga! Jadi kumpulkan semua stoking anda dan sedia untuk dijadikan boneka untuk permainan ini. 


6. Adakan pertandingan mengambil gambar. Fotografi adalah bentuk seni yang sangat baik yang dapat dinikmati oleh anak-anak sebagai hobi sepanjang cuti sekolah mereka. Jadi kongsi kamera dengan mereka, bereksperimen dengan mengambil semua jenis gambar, menjadikannya lucu seperti mungkin dan membuat katalog percutian sekolah untuk anak anda sendiri! 


7. Buat Buku Komik Album Foto. Hanya memuat turun dan mencetak gambar lucu anda dan mula membuat komik kehidupan sebenar dengan menggunakan kreativiti pemikiran dan kata-kata! 


8. Buat simulasi perkampungan kotak. Jangan buangkan bekas kotak susu, jus dan kotak bijirin di tong sampah! Jika keadaan kotak-kotak masih dalam keadaan baik, maka bermulalah dengan anak-anak dengan membina sebuah bandar dengan kotak-kotak.

Sumber: StayAtHomeMum

No comments

Powered by Blogger.