Apakah Psyllium Husk, Yang Memainkan Peranan Penting Didalam Sistem Pencernaan Kita.. - Abang Terlajak Laris


Apakah Psyllium Husk, Yang Memainkan Peranan Penting Didalam Sistem Pencernaan Kita..Psyllium adalah sejenis serat yang terbuat dari sekam benih tumbuhan Plantago Ovata. Ia kadangkala dikenali dengan nama ispaghula. Ia paling biasa dikenali sebagai julap. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa mengambil psyllium memberi manfaat kepada banyak bahagian tubuh manusia, termasuk jantung dan pankreas. 

Psyllium adalah julap pembentuk cecair. Ini bermakna ia menyerap air dalam usus anda dan menjadikan pergerakan usus "lebih mudah, ia juga membantu keteraturan tanpa meningkatkan kembung. Ia boleh digunakan sebagai satu langkah untuk meredakan sembelit, atau ia boleh ditambah kepada diet anda untuk membantu keteraturan dan kesihatan kepada keseluruhan system pencernaan. 

Psyllium adalah prebiotik - bahan yang diperlukan untuk koloni probiotik yang sihat untuk tumbuh di usus. Koloni yang sihat dan bakteria yang baik dalam sistem pencernaan adalah penting untuk fungsi imun yang sihat. Badan anda lebih mampu melawan jangkitan, mengurangkan keradangan, dan mengekalkan tisu dan sel yang sihat.

Sumber : HealthCare 

No comments

Powered by Blogger.