Nak Sihat.. Minum Kopi - Abang Terlajak Laris


banner-cikgu-01

Nak Sihat.. Minum Kopi


Kopi adalah salah satu minuman yang paling popular di dunia. Banyak profesional kesihatan percaya ia juga salah satu yang paling sihat. Bagi sesetengah orang, ia adalah satu-satunya sumber antioksidan terbesar dalam diet, mengatasi kedua-dua buah-buahan dan sayur-sayuran digabungkan. 

Berikut adalah beberapa tip untuk menjadikan kopi anda sihat untuk menjadi lebih sihat. 


1. Tiada Kafein Selepas 2 P.M. 


Kopi adalah salah satu daripada sumber semula jadi kafein yang terkaya dalam diet. Kafein adalah perangsang, yang merupakan salah satu sebab utama kopi sangat popular. Ia memberikan anda tenaga yang kuat dan membantu anda terjaga apabila anda berasa letih. 

Tetapi jika anda minum kopi pada lewat hari, ia boleh mengganggu tidur anda. Tidur yang buruk dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan. 


2. Jangan Campurkan Kopi Anda Dengan Gula 


Tambah gula boleh dikatakan salah satu bahan yang paling teruk dalam diet moden. Gula, terutamanya kerana jumlah fruktosa yang tinggi, dikaitkan dengan pelbagai penyakit serius seperti obesiti dan diabetes. 


3. Elakkan Minum Terlalu Banyak


Walaupun pengambilan kopi yang sederhana adalah sihat, minum terlalu banyak boleh mengurangkan manfaat keseluruhannya. Pengambilan kafein yang berlebihan mungkin mempunyai pelbagai kesan sampingan. 


4. Elakkan Krimer Lemak Rendah dan Krimer Buatan 


Krimer rendah lemak dan krimer buatan diproses dan mungkin mengandungi bahan-bahan yang boleh dipersoalkan. Walau bagaimanapun, makanan semulajadi pada umumnya merupakan pilihan yang lebih baik.

Daripada krim bukan tenusu, pertimbangkan untuk menambah krim penuh lemak untuk kopi anda. Kajian menunjukkan bahawa produk susu mengandungi beberapa nutrien penting. Sebagai contoh, tenusu merupakan sumber kalsium yang sangat baik dan dapat mengurangkan risiko osteoporosis dan patah tulang. 

Sumber : HealthLine

No comments

Powered by Blogger.