Puasa Berselang Seli... - Abang Terlajak Laris


Puasa Berselang Seli...


Puasa berselang-seli ataupun lebih dikenali sebagai Intermittent fasting (IF) adalah corak kitaran pemakanan di antara tempoh puasa dan makan. Dalam hal ini, ia bukan diet dalam pengertian konvensional tetapi lebih tepat digambarkan sebagai corak makan. 

Kaedah puasa yang berselang-seli biasa melibatkan puasa harian selama 24 jam atau berpuasa selama 24 jam, dua kali seminggu. Puasa telah menjadi amalan sepanjang evolusi manusia. Pemburu-pemburu purba tidak mempunyai pasar raya, peti sejuk atau makanan yang tersedia sepanjang tahun. Kadang-kadang mereka tidak dapat mencari apa-apa untuk dimakan. 

Akibatnya, manusia berevolusi untuk berfungsi tanpa makanan untuk jangka waktu yang lama. Malah, berpuasa dari semasa ke semasa adalah lebih semula jadi daripada makan 3-4 (atau lebih) setiap hari. Puasa juga sering dilakukan untuk sebab-sebab agama atau rohani. 

Kaedah Puasa Berselang-seli (Intermittent Fasting Methods) 

Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk melakukan “intermittent fasting” - semuanya melibatkan pemisahan hari atau minggu ke dalam tempoh pemakanan dan puasa. Semasa tempoh berpuasa, anda perlu makan sama ada sedikit atau tidak sama sekali. 

Ini adalah kaedah yang paling popular: 
  • Kaedah 16/8: Juga dipanggil protokol Leangains, ia melibatkan melangkau sarapan pagi dan menyekat tempoh makan harian anda hingga 8 jam, seperti 1-9 p.m. Kemudian anda berpuasa selama 16 jam di antara jam 9.pm – 1 pm.
  • Eat-Stop-Eat: Ini melibatkan puasa selama 24 jam, sekali atau dua kali seminggu, misalnya dengan tidak makan dari makan malam satu hari hingga makan malam pada hari berikutnya.
  • Diet 5: 2: Dengan kaedah ini, anda hanya mengambil 500-600 kalori pada dua hari bukan berturut-turut dalam seminggu, tetapi makan biasanya 5 hari lagi.
  • Dengan mengurangkan pengambilan kalori anda, semua kaedah ini harus menyebabkan penurunan berat badan selagi anda tidak mengimbangi dengan makan lebih banyak semasa tempoh makan.
Ramai orang mencari kaedah 16/8 untuk menjadi yang paling mudah, paling mampan dan termudah. Ia juga yang paling popular.

Sumber : HealthLine

No comments

Powered by Blogger.