Khasiat Minyak Pokok Teh Atau Lebih Dikenali Sebagai ‘Tea Tree Oil’ - Abang Terlajak Laris


banner-cikgu-01

Khasiat Minyak Pokok Teh Atau Lebih Dikenali Sebagai ‘Tea Tree Oil’

Minyak pokok teh (tea tree oil) , juga dikenali sebagai minyak melaleuca, adalah minyak penting yang disuling dari daun tumbuhan asli Australia Melaleuca Alternifolia dan ianya telah berkembang di kawasan lain di dunia sebagai rawatan alternatif dan pelengkap. Minyak pokok teh biasanya ditemui dalam kosmetik, ubat-ubatan topikal, dan produk isi rumah. 

Fakta cepat mengenai minyak pokok teh 
• Minyak pokok teh disuling dari daun tumbuhan Melaleuca Alternifolia, yang terdapat di Australia. 
• Minyak mempunyai ciri antibakteria, anti-radang, antivirus, dan antijamur. 
• Seseorang boleh merawat jerawat, dermatitis atau kutu kepala menggunakan minyak pokok teh. 
• Minyak pokok teh tidak boleh ditelan. 

Terdapat beberapa bukti untuk menunjukkan bahawa minyak pokok teh mungkin mempunyai beberapa faedah dan kegunaan. 

1. Antibakteria 
Minyak itu telah digunakan selama hampir 100 tahun sebagai rawatan penyembuhan di Australia, terutama untuk keadaan kulit. Minyak pokok teh mungkin paling terkenal dengan aktiviti antibakterianya. Aktiviti antimikrob spektrum luas yang berkaitan dengan minyak berasal dari keupayaannya untuk merosakkan dinding sel bakteria. 

2. Anti-radang 
Minyak pokok teh boleh membantu menghilangkan keradangan, mungkin disebabkan kepekatan tinggi terpinen dan sebatian dengan sifat anti-radang. Minyak pokok teh teratas yang digunakan mengurangkan bengkak dalam keradangan kulit yang disebabkan oleh histamin lebih berkesan daripada minyak parafin. 

3. Antifungal 
Kajian keberkesanan minyak pokok teh menunjukkan keupayaannya untuk membunuh pelbagai ragi dan kulat. Kajian mengkaji fokus pada Candida albicans, sejenis yis yang biasanya mempengaruhi kulit, alat kelamin, tekak, dan mulut. 

4. Dermatitis 
Dermatitis adalah sejenis ekzema yang disebabkan oleh hubungan dengan perengsa atau alergen. Beberapa rawatan untuk dermatitis telah dibandingkan, termasuk minyak pokok teh, zink oksida, dan butirat clobetasone. Keputusan menunjukkan bahawa minyak pokok teh lebih berkesan dalam merawat dermatitis daripada rawatan lain. 

5. Kelumumur dan ‘Baby Cradle Cap’ 
Minyak pokok pokok boleh digunakan untuk menenangkan ‘Cradle cap’ bayi pada kulit kepala bayi. Kelembapan sederhana hingga sederhana yang berkaitan dengan ragi Pityrosporum ovale boleh dirawat dengan 5 peratus minyak pokok teh, menurut satu kajian. 

Orang yang mempunyai masalah dengan kelemumur yang menggunakan syampu minyak pokok teh sebanyak 5 peratus setiap hari selama 4 minggu menunjukkan peningkatan yang ketara berbanding dengan plasebo. 


No comments

Powered by Blogger.