5 Kelebihan Buah Zaitun Untuk Kesihatan - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Kelebihan Buah Zaitun Untuk Kesihatan


Melawan infeksi 

Buah zaitun sangat kaya akan antioksidan, seperti oleuropein, hydroxytyrosol, tyrosol, asam oleonalik, quercetin. Buah zaitun dapat mengurangi kerosakan oksidatif dalam tubuh dan membantu melawan infeksi yang disebabkan oleh bakteria. 

Meningkatkan kesihatan jantung 

Buah zaitun mengandungi asam oleat yang dapat meningkatkan kesihatan jantung dengan mengatur kadar kolesterol dan melindungi kolesterol LDL dari oksidasi, serta dapat membantu mengurangi tekanan darah. Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi merupakan faktor risiko penyakit jantung. 

Kandungan hydroxytyrosol pada buah zaitun juga dapat melindungi jantung. Antioksidan ini bertindak sebagai antikoagulan untuk menipiskan darah, yang mengurangi kemungkinan pembekuan darah dan menghalangi aliran darah. 

Memperbaiki kesihatan tulang 

Osteoporosis dikaitkani dengan penurunan massa tulang dan kualiti tulang. Hal ini dapat meningkatkan risiko patah tulang. Sakit osteoporosis lebih rendah di negara-negara Mediteranian (yang rajin makan buah zaitun). 

Mencegah kanser 

Kandungan antioksidan dan asam oleat yang tinggi pada buah zaitun, dapat membantu mengurangi risiko kanser. Hal ini telah dibuktikan dalam sebuah kajian bahawa buah zaitun dapat mengganggu siklus hidup sel kanser di payudara, usus besar dan perut. Namun masih diperlukan penelitian lebih lanjut.

Sumber : HelloSehat

No comments

Powered by Blogger.