5 Tips Berbelanja Persiapan Raya Agar Dapat Kekal Berjimat - Abang Terlajak Laris


5 Tips Berbelanja Persiapan Raya Agar Dapat Kekal Berjimat


1. Senaraikan perbelanjaan yang perlu dibuat 
Sebelum tulis, lihat baju-baju dalam almari dulu misalnya. Jika ada yang masih cantik, elok dan baru pakai sekali dua, maka tidaklah perlu dibeli lagi. Namun, untuk anak-anak, selalunya baju mereka dah tak berapa muat sebab cepat membesar. Utamakan yang perlu sahaja. 

2. Gunakan kaedah sampul 
Selepas membuat anggaran perbelanjaan seperti #1, andaikan bajet baju untuk anak-anak adalah RM 500. Maka, sehari dua sebelum berbelanja, pergi ATM dan keluarkan RM 500 itu siap-siap. Letak dalam sampul-sampul misalnya; Along RM 150, Angah RM 150, Adik RM RM 150, dan seterusnya. 

3. Tetapkan masa yang selesa 
Pilihlah masa yang paling selesa untuk sekeluarga. Jika berbelanja pada bulan puasa, pilihlah pada waktu pagi (orang yang pertama masuk kedai) atau pada waktu malam. Beritahu anak kecil sehari sebelum berbelanja, dan ketika sudah mahu keluar dari pintu rumah: Apakah tujuan keluar rumah, berapa lama yang diperlukan, supaya mereka dapat beri kerjasama ketika membeli-belah. Emosi ibu bapa tak terganggu sebab anak-anak kecil pun tidak berapa nak meragam. 

4. Pilih kedai yang menawarkan harga terbaik 
Tetapkan lokasi lebih awal. Bukan ikut hati. Ada kedai yang menawarkan harga lebih rendah untuk ahli. Ada juga yang menawarkan voucher. Ada kedai yang menawarkan diskaun tak masuk akal. Sudah macam-macam cara kedai nak tarik pelanggan. Kebiasannya, puan-puan lebih mahir bab mencari jualan murah. 

5. Tinggalkan kad ATM & kad kredit 
Bawa sampul duit sahaja. Noktah. Maka tragedi hutang raya, yang cuma dapat habis bayar setahun kemudian dapat dielakkan. 

Sumber: thevocket

No comments

Powered by Blogger.