Jangan Panik! 6 Punca Anda Boleh Berak Berdarah - Abang Terlajak Laris


banner-cikgu-01

Jangan Panik! 6 Punca Anda Boleh Berak Berdarah


1. Diverticulitis

Diverticula adalah kantung membonjol kecil yang boleh terbentuk dalam lapisan sistem pencernaan anda. Kadangkala 1 atau lebih kantung menjadi meradang atau dijangkiti. Keadaan ini dikenali sebagai diverticulitis. Diverticulitis boleh menyebabkan sakit perut, demam, mual dan perubahan yang ketara dalam tabiat usus anda.

2. Anal Fissure

Anal fissure adalah koyakan dalam tisu yang lembab (mukosa). Koyakan di dubur mungkin berlaku apabila anda mengeluarkan najis besar semasa membuang air besar. Anal fissure menyebabkan sakit dan pendarahan semasa membuang malah anda juga boleh mengalami kekejangan otot.

3. Kolitis

Kolitis ulcerative (UC) adalah penyakit yang mempengaruhi usus besar, atau kolon. Ia menyebabkan kerengsaan dan bengkak yang disebut keradangan yang dimana boleh menyebabkan luka yang berupa ulser.

4. Angiodysplasia

Angiodysplasia merupakan keabnormalan saluran darah dalam saluran gastrousus (GI). Saluran GI termasuklah mulut, esofagus, usus kecil dan besar, perut, dan dubur. Keadaan ini menyebabkan saluran darah bengkak atau pembesaran, serta pembentukan luka pendarahan dalam kolon dan perut.

5. Ulser Peptik

Ulser peptik adalah luka terbuka yang terbentuk di lapisan perut anda dan bahagian atas usus kecil. Gejala yang paling biasa dari ulser peptik adalah sakit perut. Ulser peptik termasuk, ulser gastrik yang berlaku di bahagian dalam perut dan ulser duodenal yang berlaku di bahagian atas usus kecil anda (duodenum).

6. Polip usus

Polip kolon adalah kutil kecil yang terbentuk di lapisan kolon. Polyps yang paling besar tidak berbahaya, namun dari masa ke semasa, beberapa polip usus boleh berkembang menjadi kanser kolon, yang sering membawa maut apabila lambat dijumpai.

7. Anal Fistula
Anal fistula merupakan penyakit di mana terbentuknya saluran kecil antara akhir usus (disebut juga lubang anus) sampai kulit di sekitarnya. Hal ini menyebabkan rasa sakit dan berdarah ketika anda membuang air besar, dan selalunya terjadi kepada lelaki.

8. Kanser Usus
Satu-satunya gejala awal dari kanser usus adalah perdarahan dubur. Segera berjumpa dengan doktor jika hal ini terjadi dengan kerap, kerana kanser usus dapat ditangani dengan mudah jika didiagnosis pada peringkat awal.

9. Penyakit Seksual

Melakukan seks anal dapat meningkatkan risiko terkena jangkitan seksual. Gejala yang ditimbulkan salah satunya adalah berupa perdarahan dari rektum.

Sumber : TheAsianParent

No comments

Powered by Blogger.