Tips Memilih Busana Muslimah Yang Sesuai Dengan Bentuk Tubuh - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Tips Memilih Busana Muslimah Yang Sesuai Dengan Bentuk Tubuh


Tips Memilih Busana Muslimah :
* Pakaian itu hendaklah menutup aurat
* Pakaian hendaklah longgar, tidak sempit atau ketat hingga menampakkan susuk tubuh badan
* Pakaian itu diperbuat daripada kain yang tebal, tidak nipis atau jarang yang boleh menampakkan bayangan tubuh badan. Jika pakaian itu jarang, anda harus memakai pakaian dalam untuk mengelakkan bayangan ttubuh badan
*Pakaian itu hendaklah dibuat daripada kain yang tidak terlalu licin dan lembut hingga melekat di tubuh dan membayangkan kulit pemakainya. 
* Pakaian itu tidak berbentuk hiasan yang boleh menarik perhatian orang yang melihatnya serta mendatangkan fitnah
* Pakaian tidak menyerupai lelaki

Berikut ini adalah beberapa tips ringkas untuk memilih busana muslimah agar sesuai dengan bentuk tubuh:

Tubuh tinggi 
Wanita muslimah yang mempunyai tubuh yang tinggi sesuai memakai pelbagai jenis busana muslimah dari jubah, tunik hingga ke paduan blouse dengan skirt atau seluar panjang. Untuk menaikkan seri penampilan anda, anda boleh memakai aksesori seperti rantai atau gelang supaya penampilan anda kelihatan lebih cantik dan lebih manis.

Tubuh kecil 
Wanita muslimah yang bertubuh kecil seeloknya elakkan diri daripada memakai jubah yang besar kerana ia akan menampakkan tubuh anda kelihatan seakan tenggelam. Sebaiknya anda memakai blouse yang panjang atau tunik labuh paras lutut dan dipadankan dengan seluar straight cut. Pakai tudung atau selendang dengan warna yang senada agar penampilan anda kelihatan cantik dan sopan.

Tubuh berisi 
Untuk tubuh berisi, pilih blouse dan seluar wide leg. Dengan blouse muslimah ini anda akan kelihatan lebih langsing. Pilihlah warna gelap untuk memberikan ilusi dan menyamarkan bentuk tubuh anda. Pilih tudung atau selendang yang tidak berlayer untuk menghindari efek penuh pada penampilan anda. Anda juga boleh memilih corak yang simple seperti garis-garis lurus atau corak abstrak yang berbentuk kecil supaya anda kelihatan langsing dan tidak berisi.

Sumber : blogheleema

No comments

Powered by Blogger.