Cuci Tangan Dengan Sabun, Hand Sanitizer : Mana Yang Paling Bagus? - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Cuci Tangan Dengan Sabun, Hand Sanitizer : Mana Yang Paling Bagus?


Sabun antibakteria adalah produk pembersih yang mengandungi bahan antimikrob tambahan, seperti alkohol, benzalkonium klorida, dan bahan-bahan antibakteria lain. Produk pembersihanan ini berkesan untuk membunuh bakteria, dan sering menjadi pilihan hospital, pusat kesihata, klinik dan banyak lagi. 

Sebagai tambahan kepada bakteria yang dilekatkan terus ke tangan anda, haiwan berbulu seperti kucing atau anjing boleh menjadi perantara untuk memindahkan kuman ke tubuh anda. Jenis bakteria yang melekat pada haiwan peliharaan tidak menyebabkan kudis tetapi boleh membuatkan kulit anda gatal. Jadi, untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan sabun antibakteria ini.

Kalau tiada air dan sabun, guna sahaja hand sanitizer. Kerana saiznya yang kecil jadi ia sangat praktikal dibawa ke mana-mana dan di mana sahaja. Kandungan hand sanitizer tidak dapat membersihkan minyak atau kotoran seperti halnya mencuci tangan dengan sabun. Sayangnya, tidak semua jenis kuman dapat dibasmi dengan hand sanitizer. Jadi, sebaiknya pilih hand sanitizer yang berasaskan alkohol sekitar 60%.

No comments

Powered by Blogger.