5 Cara Buat Duit Dengan YouTube - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Cara Buat Duit Dengan YouTube


Tahukah anda YouTube memberikan ASD1-2 (RM4-RM8) bagi 1,000 tontonan pada video anda? Duit ini akan disalurkan ke akaun AdSense dan boleh dikeluarkan melalui bank.

Bayangkan sebuah video anda mendapat 10,000 tontonan, anda telah mendapat RM40 untuk sebuah video! Jika anda rajin, sangat mudah untuk mendapat RM1,000 sebulan hanya dengan menghasilkan video di YouTube.

Antara peralatan yang anda perlukan adalah:-

1. Telefon pintar
2. Komputer riba/Komputer
3. Perisian mengedit video

Antara genre saluran yang paling mudah untuk dilakukan:-

1. Vlog
2. Food blogger
3. Masakan
4. Gaming
5. Percutian

Caranya:-

1. Buat Akaun YouTube

Langkah pertama yang anda tidak boleh ketinggalan. Buat akaun terlebih dahulu di YouTube jika anda belum memilikinya. Cuba log masuk ke YouTube (anda boleh menggunakan akaun Google untuk memasuki dan mendaftar, bukannya mengisi semua data borang dari awal). 

Kemudian buat saluran anda (Channel). Fikirkan tentang nama apa yang menarik kepada saluran YouTube anda dan bagaimana konsep saluran anda, tema atau watak saluran.

2. Monetization Saluran YouTube

Cuba log masuk ke akaun YouTube anda, pilih menu "maklumat akaun" yang terletak di bahagian atas sebelah kanan dan klik "Creator Studio". Kemudian, pada menu di sebelah kiri, pilih "Saluran" dan klik "Status dan ciri". Akhir sekali, pilih "Dayakan Pengewangan" dan bersetuju dengan perjanjian itu.

3. Sambungkan Saluran YouTube ke AdSense

Setelah mengaktifkan pengewangan pada saluran YouTube, anda perlu melakukan akaun bersekutu dan diluluskan AdSense. Kemudian, akan terdapat ciri Analitik YouTube yang boleh anda gunakan untuk menjejaki status pendapatan anda.

Sumber: CARI

No comments

Powered by Blogger.