5 Makanan Isteri WAJIB Ambil Sewaktu Hamil - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Makanan Isteri WAJIB Ambil Sewaktu Hamil


Perkongsian daripada Mohd Farhan Zakaria ,

1. Kurma

Kurma mengandung glukosa yang sangat banyak dan baik untuk tubuh. Kandungan glukosa inilah yang memberikan tenaga pada tubuh. Kurma dapat meningkatkan dan menambah tenaga dalam tubuh terutama untuk ibu hamil untuk melakukan aktiviti harian.

2. Kismis

Buah kismis dapat meningkatkan kesihatan mata kepada baby. Kismis juga kaya dengan kalsium yang boleh mendukung perkembangan tulang baby.

3. Buah Tin

Untuk menghilangkan “Morning Sickness” pada si ibu, buah tin ini sangat membantu. Buah tin ini mengandungi vitamin B6 yang sangat tinggi.

4. Kacang Cerdik

Apa yang saya tahu, kacang cerdik ni sangat penting untuk awal kehamilan . Kacang cerdik ini dapat membantu pembesaran janin yang sihat dan otak anak akan menjadi cergas dan cerdas. Sapa tak mau anak yang bijak kan! hehe

5. Buat Aprikot

Aprikot adalah buah yang sedap dan mengandungi vitamin A, C, E, Kalsium ,Zat Besi dan Kalium.Aprikot adalah sumber makanan yang kaya dengan zat besi, yaitu zat yang sangat penting untuk mencegah anemia. Tapi jangan terlalu banyak. Cukup 2- 4 biji sehari dan seminggu 3 kali sahaja.


No comments

Powered by Blogger.