Duit Isteri Bukan Duit Suami, Suruh Bayar Itu Ini Tanya Dulu - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Duit Isteri Bukan Duit Suami, Suruh Bayar Itu Ini Tanya Dulu


Perkongsian daripada Firdaus Shakirin,

“Yang ini awak bayar, yang itu saya bayar”

Perlu diingatkan, duit isteri bukan duit suami.

Suami takde hak ke atas duit isteri, tapi isteri ada hak ke atas duit suami.

Sebelum nak suruh isteri bayar itu ini dalam rumahtangga, tanya dulu isteri, dia izinkan atau tidak duit dia digunakan oleh kita untuk meringankan beban kita.

Tanya dulu.

Jangan mempergunakan isteri dengan alasan dia bekerja, maka dia perlu bayar itu, perlu bayar ini. Setiap sen yang isteri gunakan untuk membayar apa yang sepatutnya menjadi tanggungjawab suami, perlu dia halalkan, perlu dia redha, jika tidak ianya akan menjadi haram.

Suami tak boleh guna duit isteri jika isteri tak izinkan.

Sebab tu, kalau nak kahwin, kena mampu…mampu dari segala segi. Mampu tu kuncinya…bukan setakat mampu menyediakan mas kahwin dan wang hantaran, mampu buat album perkahwinan, mampu buat pelamin 3k, 4k, mampu sewa baju pengantin, mampu ambik photographer…tapi mampu memberi nafkah zahir dan batin apabila dah bergelar suami nanti.

Tempat tinggal, makan minum, pakaian dan perubatan, ini antara nafkah zahir yang seorang suami perlu sediakan tanpa sebarang syarat kepada isteri.

Jangan sesekali menganggap pendapatan isteri itu sebagai duit yang kita boleh gunakan sesuka hati untuk membayar hutang-hutang kita, membeli barangan-baranan keperluan dan belanja rumah, bil-bil utiliti dan sebagainya. Duit dia, is duit dia…kita takde hak, kecuali dia yang izinkan, dia halalkan dan dia redha untuk kita gunakan.

Jika tidak, kita yang jadi suami ni masih perlu gunakan duit sendiri untuk menjalankan tanggungjawab-tanggungjawab kita hatta sampai tinggal seringgit dalam dompet.Itu lebih baik daripada menggunakan duit yang bukan hak kita.

Sumber: Firdaus Shakirin

No comments

Powered by Blogger.