3 Sebab Berkahwin Sangat Baik Untuk Mental - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

3 Sebab Berkahwin Sangat Baik Untuk Mental


Mungkin ramai jarang menyedarinya, tetapi berkahwin dengan orang yang dikasihi boleh memberi faedah kesihatan fizikal dan mental, berdasarkan pelbagai kajian.

Mengurangkan tekanan stres dan mencegah kemurungan

Berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Health and Human Services, mendapati bahawa perkahwinan itu dapat mengurangkan kemurungan pada lelaki dan wanita. Membuat kita rasa terbuka, mengakui kekurangan diri kita sendiri dan tidak takut menilai diri sendiri cara-cara untuk melepaskan tekanan stres secara semula jadi dan menjadikan hidup kita lebih tenang.

Fikiran yang tenang

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Psychosomatic Medicine mendedahkan bahawa hidup bersama dengan orang yang tersayang dan dapat memberikan rasa aman dan keselesaan dapat mengurangkan tekanan darah sehingga orang rasa lebih tenang, jangan rasa terlalu risau atau khuatir.

Tidur lebih nyenyak

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Social Psychological and Personality Science terhadap 700 pasangan berkahwin mendapati bahawa berkahwin dengan orang yang dikasihi mampu membuat kualiti tidur lebih baik. Orang tidur lebih baik dan lebih nyenyak pada waktu malam sehingga kualiti hidup juga lebih baik.

No comments

Powered by Blogger.