6 Cara Teguran Supaya Tak Mengguris Hati - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

6 Cara Teguran Supaya Tak Mengguris Hati


Menurut Dato' Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah, ini adalah cara yang paling mudah untuk memberi teguran tanpa menyakiti orang tu. 

1. Niat

Apa yang penting niat. Sebelum menegur betulkan semula niat dan fikir balik apa tujuan kita untuk menegur. Kalau sekadar tegur untuk menyakiti bukan setakat tak boleh betulkan keadaan malah memburukkan lagi. 

2. Lafaz Doa Sebelum Menegur

Ini adalah doa yang dibaca oleh Nabi Musa untuk melembutkan Firaun. 

“Ya Tuhanku, lapangkanlah dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, agar mereka mengerti perkataanku”. (surah Taha:25-28)

3. Selitkan puji-pujian

Walau berhemah macam mana pun cara kita menegur, pasti sedikit sebanyak akan buat orang tu berkecil hati. Jadi selitkan lah sedikit dengan pujian supaya sejuk semula hati orang tu. 

4. Straight to the point 

Kalau nak tegur straight to the point je. Tak perlu nak kaitkan dengan hal lain atau berdolak dalik. Dan elakkan mengungkit hal yang tak sepatutnya. 

5. Kawal emosi dna tone suara

Tak ada siapa yang suka ditegur dengan nada yang tinggi terutama sekali perempuan. Mereka lebih beremosi dan peluang untuk mereka terima apa yang ditegur rendah. Dan tak semua orang ada kesabaran yang tinggi. 

Sumber: sinar.my

No comments

Powered by Blogger.