Bila Kita Rasa Tak Kuat Hadapi Ujian, Kenangkan Ujian Melanda Rasullulah S.A.W - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Bila Kita Rasa Tak Kuat Hadapi Ujian, Kenangkan Ujian Melanda Rasullulah S.A.W

Gambar hiasan

Di sebalik kita sering berasa susah hati dengan setiap ujian yang menimpa hingga alami depresi (kemurungan) tahukah bahawa kekasih Allah, Rasulullah SAW tidak lari diuji biarpun diri Baginda adalah kekasih Allah dan pemberi syafaat kepada kita di hari akhirat kelak.

Jika Rasulullah yang dijanjikan syurga oleh Allah taala pun ditimpa ujian dengan kehilangan enam orang anak semasa hayatnya (kecuali Fatimah RA) yang meninggal selepas baginda wafat, adakah kita harus berputus asa dengan setiap ujian yang mendatang terutama bab kehilangan?

Bacalah kisah dikongsikan dalam fb Ustaz Azhar Idrus (original) tentang kisah Putera dan Puteri Baginda Rasulullah SAW. Semoga kita diberi kekuatan untuk menerima setiap ujian dengan rasa redha.

KENALI PUTERA & PUTERI RASULULLAH SAW

1. Al-Qasim bin Muhammad SAW. Ibunya adalah Khadijah. Rasulullah saw menggunakan nama Al-Qasim sebagi kunyah (gelaran) yaitu Abul Qasim.
Usianya hanya 2 tahun dan merupakan anak Rasulullah saw yang paling awal meninggal dunia dan dikebumikan di Mekah.

2. Abdullah bin Muhammad SAW. Ibunya adalah Khadijah dan dilahirkan kemudian daripada diturunkan wahyu atas baginda. Meninggal dunia ketika masih menyusu.

3. Ibrahim bin Muhammad SAW. Ibunya adalah Mariah Al-Qibtiyah. Usianya hanya lebih kurang setahun setengah sahaja dan meninggal dunia pada tahun yang ke sepuluh hijrah dan dikebumikan di tanah perkuburan Baqi’.

Tersbut di dalam Sahih Bukhari ketika meninggal putera yang bernama Ibrahim ini Rasululllah saw bersabda : إنَّ له مُرْضِعًا في الجنَّة artinya : Sungguhnya bagi Ibrahim ibu yang menysusukannya di dalam syurga.

4. Zainab binti Muhammad SAW. Dialah anak Rasulullah yang paling sulung juga merupakan anak bagi Khadijah. Dan meninggal dunia ketika berusia dua puluh Sembilan tahun pada tahun ke lapan hijrah di mana Rasulullah SAW sendiri turun ke dalam kuburnya.

5. Ummu Kalthum binti Muhammad SAW yang ibunya juga adalah Khadijah. Ketika Ummu Kalthum dilahirkan usia Rasulullah saw ialah tiga puluh empat tahun. Beliau meninggal dunia pada tahun ke sembilan hijrah pada bulan Ramadhan.

6. Ruqayyah binti Muhammad SAW. Ibunya adalah Khadijah. Meninggal dunia pada awal tahun ke dua hijrah pada hari perang Badar ketika berusia dua puluh satu tahun dan dikebumikan di Madinah Al-Munawwarah.

7. Fatimah bin Muhammad SAW yang juga dilhairkan olih Khadijah. Ialah anak Rasulullah saw yang paling bungsu. Gelarannya ialah Fatimah Al-Zahra’. Digelar demikian kerana wajahnya sangat cantik dan berseri-seri kerana ada iras wajah Rasulullah saw. Meninggal dunia selepas enam bulan baginda saw wafat yaitu pada tahun ke sebelas hijrah. Ketika meninggal dunia Fatimah berusia dua puluh sembilan tahun dan Abu Bakkar As-Siddiq r.a. menyembahyangkang jenazahnya dan kuburnya di tanah perkuburan Baqi’.

No comments

Powered by Blogger.