Kahwinlah Diusia Muda, Ketahui Risiko Jadi Bapa Pada Usia Lanjut - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Kahwinlah Diusia Muda, Ketahui Risiko Jadi Bapa Pada Usia Lanjut


Satu kajian yang dijalankan oleh jurnal BMJ pada Oktober 2018 mendapati terdapat risiko bagi lelaki yang menjadi bapa pada umur yang lebih matang. Anak mempunyai 14% lebih risiko untuk dilahirkan pra-matang sekiranya bapa berumur 45 – 54 tahun berbanding mereka yang berada pada jangka umur 25 – 34. Bayi juga mempunyai risiko untuk dilahirkan dengan kekurangan berat.

Kelahiran pra-matang beleh menyebabkan kesan jangka panjang kepada bayi berkaitan kesihatan mental dan fizikalnya. Kekurangan berat pada bayi yang baru lahir juga akan menyebabkan beberapa komplikasi dan boleh berada di bawah rawatan rapi.

Kajian lalu telah menemui kaitan antara faktor umur bapa yang lanjut dengan risiko bayi mengalami keguguran dan menghidapi autism dan skizofrenia.

Pengeluaran hasil kajian ini bukanlah untuk menakut-nakutkan para bapa yang sedikit matang untuk menimang zuriat. Hal ini adalah untuk menyebarkan kesedaran dan menyeru para bapa untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

Antara langkah penjagaan yang boleh dibincangkan oleh para bapa dengan doktor adalah:

Adakah anda mempunyai risiko yang boleh menjejaskan kelahiran zuriat? Selain daripada umur, berat, cara pemakanan dan kekerapan aktiviti fizikal juga boleh menjadi faktor kesihatan zuriat yang ingin ditimang

Langkah pencegahan yang boleh diambil. Rokok, alkohol dan penggunaan dadah boleh menjejaskan kesuburan lelaki.

Keperluan menjalani ujian kesuburan. Sekiranya kekurangan rezeki untuk mendapatkan cahaya mata, ada baiknya para bapa menjalani ujian kesuburan supaya perancangan kekeluargaan boleh dibuat.

Sumber: Maskulin

No comments

Powered by Blogger.