Petua DIY Halau Lipas Dengan 2 Bahan Sahaja - Abang Terlajak Laris


banner-cikgu-01

Petua DIY Halau Lipas Dengan 2 Bahan Sahaja



Perkongsian oleh Iza Abu Bakar,

Stress kan bila nampak lipas merayap rayap di dalam rumah especially area dapur le kan.

Menurut kajian, di dalam perut lipas tu ada cacing halus dan lembut.

Kalau kita pukul atau halau lipas tu dengan penyapu ke kertas ke kemungkinan cacing ni akan keluar dari perut lipas tadi dan mencari rumah baru untuk membiak tau.

Cacing ni korang tak boleh nampak dengan mata kasar tau sebab saiznya yang kecil.

Tapiiiiii jangan tak tahu cacing ni boleh masuk dalam tubuh melalui pori pori kaki nak nak pulak bila kaki korang ada luka. Bersorak sakan le dia.

Korang jangan risau k, apakata korang cuba petua atau tips ni ye.

Bahan:
1 sudu makan baking soda
1 sudu makan gula

Cara:

Mudah je, korang campurkan kedua dua bahan tersebut dalam satu bekas. Gaul sebati.

Kemudian korang letak la bekas ni kat tempat gelap yang menjadi laluan lipas. Ataupun korang boleh je taburkan campuran bahan ni atas laluan lipas tu.

Ok, selamat mencuba.

No comments

Powered by Blogger.