Mitos Bila Buat Scaling Gigi, Antaranya Boleh Putihkan Gigi - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Mitos Bila Buat Scaling Gigi, Antaranya Boleh Putihkan Gigi


Menerusi perkongsian di Twitter, Dr. Iqbal Rosli memberikan penjelasan di thread twitter miliknya mengenai mitos dan fakta-fakta melalui kaedah scaling atau cuci gigi.

Scaling menyebabkan gigi jarang

Scaling TIDAK menjadikan gigi kita jarang. Sebaliknya ruang yang tinggal adalah disebabkan kita telah menyingkirkan karang gigi. Ruang ini akan tertutup setelah gusi sembuh dan dijaga dengan baik.

Scaling menjadikan gigi nipis

Scaling berfungsi secara getaran, bukan menghakis. Mata scaling juga digunakan ke atas karang gigi, bukannya gigi. Mekanisme ini TIDAK menghakis permukaan gigi dan menjadikan gigi nipis.

Scaling menjadikan gigi sensitif

Apabila banyak sangat karang gigi, gusi semakin susut. Ini menyebabkan permukaan akar gigi TERDEDAH dan gigi menjadi sensitif. Jadi, perlulah scaling untuk singkirkan karang gigi dan memulihkan gusi supaya tidak rasa sensitif.


Scaling menyebabkan gigi bergoyang

Sebenarnya sokongan kepada gigi oleh gusi telah BERKURANG apabila terbentuknya karang gigi yang tebal. Gusi semakin lama semakin menyusut jika karang gigi tidak scaling. Akhirnya gigi bergoyang. Dengan scaling dan gusi boleh kembali pulih.

Scaling untuk putihkan gigi

Untuk putihkan gigi, namanya whitening. Scaling boleh dilakukan untuk menghilangkan stain tetapi bukan untuk putihkan gigi. Walabagaimanapun, menghilangkan stain bukanlah tujuan utama scaling.

Sudah berus gigi 2 kali sehari, tidak perlu scaling lagi

Ini kurang tepat. Walaupun sudah gosok gigi 2 kali sehari, masih akan ada permukaan yang terlepas. Yang penting, perlu periksa gigi dulu, kemudian baru kita boleh nilai perlukan scaling atau tidak.

Scaling adalah rawatan terbaik untuk merawat karang gigi. Dapatkan pemeriksaan gigi setiap 6 bulan.

Mitos dalam scaling. Korang jangan percaya. 

Sumber: Twitter Dr Iqbal Rosali

No comments

Powered by Blogger.